Pui cu orez, legume şi sos de soia

Azi am făcut o mâncare mai romanească….glumesc, evident. E de la fraţii de peste…din Asia direct.  Dar e o reţetă simplă. Primul lucru orezul. O cană de orez, apă, sare şi o lingură de sofran pentru culoare. După aceea am trecut la carne. Pentru 4 persoane am pregătit 4 pulpe de pui dezosate (merge şi un piept de pui întreg). Le-am tăiat cubuleţe, le-am pus într-o farfurie de supă şi le-am pus la marinat cu puţină zeamă de lamâie, piper, 3, 4 linguri de sos de soia, 2 căţei de usturoi tăiaţi jumătăţi şi ulei de măsline peste toată combinaţia. Le-am pus deoparte şi am trecut la legume.

Legumele, adică 3 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, 1 ţelină mică, un brocolli şi 4 fire de ceapă verde le-am tăiat cu răbdare, precum în poză. După munca de chinez, a început distracţia. Am pus la încins wok-ul (nu aveţi wok, folosiţi o tigaie mai adăncă sau una mai întinsă, depinde pentru câţi se va găti), am pus o lingură de ulei de măsline şi am aruncat carnea şi 2 căţei de usturoi întregi. După ce s-a rumenit carnea, am pus morcovii, ţelina şi pătrunjelul. Am pus un capac peste, am dat focul la jumătate şi periodic am mai amestecat. După 10 minute, am adăugat ceapa şi broccolli şi încă 2 căţei de usturoi feliaţi. Le-am mai lăsat cu capac încă 5 minute, până au lăsat apa din ele. Am renunţat la capac şi am mărit flacăra. Începe rumenitul lor. Cu flacăra la maxim, le-am amestecat periodic şi am început sa pun condimente, adică o linguriţă de piper proaspăt măcinat, o cească de cafea de sos de soia (folosiţi sos de soia de calitate pentru un gust rafinat), praf de ghimbir (sau daca nu aveţi ghimbir, se poate şi oregano sau chiar nimic) şi le-am lăsat sa prindă o culoare uşor maronie, pănă a scăzut şi din lichidul rezultat. Am stins focul şi am lăsat toată minunea să se odihnească 5 minute.

În farfurie, peste legume am pus şi puţin pătrunjel crud, pătrujel care este o funză extraordinară în viziunea mea. Pur şi simplu merge cu orice măncare. Gata. La masă!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>