Gnocchi cu cartof dulce și pecorino

Întotdeauna m-a uimit inventivitatea italienilor în ceea ce privește asocierea pastelor cu diverse ingrediente, indiferent dacă sunt dulci sau sărate, lichide sau solide. Sunt sigur că toate aceste “invenții” au început să apară în perioade economice grele ale italienilor. Dar destul cu istoria.  De data asta, lângă paste este cartoful dulce, pe care, eu personal, îl pot confunda la gust cu dovleacul copt. Ingredientele pentru 2 înfometați sunt cam așa:

  • 200 grame gnocchi
  • 2 cartofi dulci
  • 1 cățel usturoi
  • câteva fire de oregano proaspăt (sau 1 linguriță oregano uscat)
  • pecorino ras (sau parmezan)

Am început cu cartofii. I-am înțepat cu o țepusă de jur împrejur și i-am pus întregi în cuptor, pe o hârtie de copt, aproximativ 1 oră. După ce a trecut timpul, i-am scos și i-am pus deoparte.

Am fiert gnocchi conform timpului scris pe pachet și am salvat 100 ml din apa în care au fiert. Am pus într-o tigaie 3 linguri de ulei de măsline și usturoiul feliat la călit. Când a devenit auriu, cam după 30 de secunde, l-am scos din ulei și l-am aruncat. Am pus în uleiul încins și ramurile de oregano cam 1 minut, până au devenit crocante. Am stins focul și am trecut la combinatul tuturora.

Într-un bol am turnat pastele, uleiul aromatizat și puțin pecorino ras. Cu o lingură am săpat în cartofi și am scos conținutul moale și aromat, punându-l apoi peste paste. Sare și piper după gust și am amestecat bine. Am pus și puțină apă din cea păstrată de la fiert pentru a nu fi prea uscate pastele.

În farfurie am mai pus puțin pecorino peste și cam atât a avut nevoie această masă simplă și foarte gustoasă. Pecorino sărat în combinație cu cartoful dulce și finețea pastelor au fost perfecte.

Să mâncați sănătoși!

One thought on “Gnocchi cu cartof dulce și pecorino

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>