Penne cu carne și vinete la cuptor

Am revenit după o lungă pauză. Nu am fost plecat nicăieri, doar m-am specializat în meseria de zugrav, adică am redecorat casa. S-a terminat și toate sunt bine. Și tot la capitolul bine intră și o colaborare. Mai exact, se poate vedea pe pagina de start a blogului o siglă a unui site drăguț care are tot ce trebuie în bucătărie, chiar și rețete (câteva și de la mine). Așadar, voi colabora cu http://vasepentrugatit.ro/, le voi prezenta câteva produse, murdărite cu ingrediente, nu doar în poze de prezentare pe site.

Primul ajutor în bucătărie pe care îl voi folosi, mulțumită http://vasepentrugatit.ro/, este un vas de la firma Pyrex, din sticlă termorezistentă, foarte popular în întreaga lume. De la magazinul http://vasepentrugatit.ro/  se achiziționează cu un elegant suport de susținere, un capac deștept și suport special sub el pentru a păstra mâncarea caldă. E elegant. Și bun. Și pot să spun că, pentru un vas, care dacă este întreținut corespunzător și viața de durată este mai mult decât o oală normală, prețul este unul foarte bun. Deci, cam asta ar fi cu vasul. Eu îl recomand și nimeni nu va fi dezamăgit. Aici este și un link direct cu “scula”: http://vasepentrugatit.ro/tavi-de-servit-din-pyrex/tava-pyrex-3l-vabene

În vasul cu pricina am pregătit un fel mai elaborat, respectiv am muncit la 2 mâini, necesitând mai mult timp ca de obicei. Dar a meritat. Am făcut 5 porții, dat fiind că am avut ceva lume la masă, cu toții curioși de cum se prezintă vasul. Iată cum a decurs totul:

Stratul exterior:

 • 3 vinete, tăiate felii pe lungime cu grosimea de maxim 0.5 cm
 • ulei de măsline pentru uns
 • parmezan ras
 • puțin pesmet

Compoziția:

 • 300 grame carne tocată de vită
 • 300 grame penne
 • un morcov ras
 • 1 ceapă mărunțită
 • 3 căței usturoi
 • 3 foi dafin
 • 100 ml vin alb
 • 200 mg roșii zdrobite
 • 1 linguriță oregano
 • un vârf linguriță scorțișoară
 • 300 ml sos bechamel (20 grame unt, 2 linguri făină, 200 ml lapte, un vârf linguriță scorțișoară și unul de nucșoară)

Am început cu vinetele. Le-am feliat, uns cu ulei și sărat puțin și le-am pus în cuptor, la 200 de grade, câte 5 minute pe fiecare parte.Le-am scos și le-am lăsat deoparte să se răcească.

Cu compoziția a fost mai mult de lucru. Am pus un vas cu apă pe foc, să fie apa pregătită pentru paste. Am pus ulei de măsline într-o tigaie și am pus morcovul, ceapa, usturoiul, dafinul și le-am călit 5 minute, până s-au înmuiat legumele. A urmat carnea, pe care am pus-o la prăjit peste legume și am lăsat-o până nu au mai fost bucățele roșii și s-a făcut maronie. Am dat focul mai tare și am turnat vinul și l-am amestecat până s-a evaporat. Ultimul a fost sosul de roșii, pe care l-am pus peste carne, sare și piper și le-am lăsat să mai scadă până s-a îngroșat totul. Până a scăzut sosul cu carnea, am pus pastele la fiert și am pregătit sosul Bechamel (pregătire pe care o găsiți aici http://patrickmuresan.com/2012/06/25/sos-bechamel/). Am scos pastele și le-am scurs de apă și le-am pus într-un bol mare alături de carne și sosul bechamel. Le-am amestecat toate și am trecut la asamblat.

Am uns vasul cu puțin ulei de măsline și l-am presărat cu pesmet. Am pus feliile de vinete una lângă alta, așezate într-un fel de evantai și am lăsat puțin și în exteriorul vasului, pentru a folosi drept capac peste compoziție. Am pus carnea, am acoperit-o cu feliile de vinete și am presărat cu parmezan peste tot. Am lăsat la cuptor cam 40 de minute, tot pe 200 de grade. După cele 40 de minute, am scos vasul din cuptor și am lăsat la răcit cam 30 de minute.

În farfurii, am pus câte o porție din minunea rezultată și am pus pe lângă puțin sos de roșii amestecat cu ulei de măsline. Gustul rezultat a fost de vis. Vinetele sunt preferatele mele, sub orice formă. Iar nucșoara și scorțișoara au scos ce e mai bun din restul ingredientelor. A fost delicios, iar prezentarea în vasul pus pe suportul de inox a făcut senzație la masă. Așadar, dacă vreți un vas de calitate și o reacție asemănătoare la prezentarea mâncârii, apelați cu încredere la  http://vasepentrugatit.ro/ pentru un asemenea vas sau pentru multe alte “jucării”.

Să mâncați sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>