Păstrăv copt în sare

O nouă rețetă, un nou vas primit de la colaboratorii http://www.vasepentrugatit.ro/. Este vorba de un vas de ceramică, foarte bun pentru gătitul în cuptor, ca să nu mai vorbesc despre estetică și ușurința la curățare. Ceramica începe să fie tot mai folosită în bucătării, în special în bucătăria mea, unde a cam disparut teflonul, rămânând doar materiale naturale, adică piatră și metal.

Acesta este vasul primit de la http://www.vasepentrugatit.ro/ :

http://vasepentrugatit.ro/pentru-cuptor?product_id=2733

Dat fiind că este un vas ce se folosește la cuptor, am zis să fac ceva mai special de data asta. Așa că, am luat 2 păstrăvi și multă sare (1 pungă de 5kg de sare pentru murături pentru doar 3 lei) și am trecut la preparat:

 • 2 păstrăvi eviscerați
 • 1 ceapă mică
 • 1 cățel de ustutoi
 • 1 linguriță de piper negru boabe
 • 1 linguriță de coriandru boabe
 • 1 linguriță de fenicul boabe
 • 2 albușuri
 • 150 ml apă
 • aprox. 2 kg de sare

Pentru “plăpumioara” de sare am pus gălbenușurile de ou într-un bol, după care am pus și apa și am amestecat. A urmat sarea, puțin câte puțin și am amestecat, până a devenit o pastă mai groasă. Pentru cantități mai mari se poate crește cantitatea de apă, sare și eventual un gălbenuș.

Preparatul ingredientelor pentru pește a fost simplu. Am pus semințele într-o tigaie și le-am prăjit fără ulei, la foc mic, cam 5,6 minute. Le-am scos în mojar și le-am pisat bine.

Am spălat peștele, l-am șters și am presărat condimentele. Am pus și jumătate din ceapă și jumătate din usturoi.

A urmat asamblatul. În vasul minune am pus un strat subțire de sare, am culcat peștii și am pus și peste ei un strat, îngropându-i în totalitate. Am fixat cuptorul pe 220 de grade și am pus peștele la copt cam 30 de minute. Am scos vasul și l-am lăsat așa încă 10 minute să se răcească puțin. Cu o spatulă, am început să sap după pește și l-am scos pe o farfurie. L-am mai curățat de sare cu un șervețel de hârtie.

În farfurie, am pus peștele lângă niște cartofi fierți și copți cu rozmarin și un sos alb rapid (2 părți iaurt, 1 parte maioneză , 1 parte muștar, 1 parte ulei de măsline, sare și piper). Peștele a fost delicios. Pielea am dat-o jos foarte ușor, iar carnea a fost foarte fragedă. Aromele au fost perfect îmbinate și combinate. Vasul și-a făcut foarte bine treaba. Mulțumită înălțimii marginilor vasului, am putut sta liniștit că nu va ieși coca pe lângă. Deci, vasul (http://vasepentrugatit.ro/pentru-cuptor?product_id=2733) și-a făcut treaba, peștele și-a făcut treaba, aromele și-au făcut treaba. Toată lumea a fost fericită. Vă recomand cu căldură vasul, peștele și eventual un pahar de vin alb lângă.

Să mâncați sănătoși!

3 thoughts on “Păstrăv copt în sare

 1. totul foarte bun, (pt mine FARA coriandru) dar intr -adevar vasul cred ca a fost foarte eficient. si cum ai zis, sunt estetice! iti dai seama sa faci o pulpa de porc la cuptor, asa vre-o 3 ore in vasele astea!! sa va fie de bine deliciosul pastrav.

  • Multumesc de dedicatie,abia astept sa vad minunea.
   Foarte apetisante si frumushele felurile tale de mancaruri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>